Lavastaja seikkaili Amerikan kautta teatterilavoille

Kirjailija Timo Parvelan Pate-hahmossa ja lavastaja Niina Suvitiessä on paljon yhteistä. Heistä löytyy samaa huimapäisyyttä, päättäväisyyttä ja reissuihmisen mieltä. Kun matkan lähtee ja sanoo sopivassa paikassa joo, voi päätyä aivan muualle kuin alun perin aikoi. Pate on ajautunut seikkailemaan Japaniin ja Niina puolestaan on lentänyt Turusta opiskelemaan Marylandiin tarkoituksenaan kisata ja urheilla telinevoimistelun yliopistojoukkueessa sekä opiskella näyttelijäksi. Hän kotiutui Amerikasta teatterilavastajana. 

- Minulla oli haaveena tulla näyttelijäksi. Opiskelin Towson Universityssä näyttelijäntyötä puoli vuotta ja ymmärsin, ettei se olekaan minun juttuni. Otin kurssin teatterin suunnittelusta, lavastuksesta ja rekvisiitasta ja hoksasin se että tuntuu omalta alalta. Valmistuin lavastajaksi vuonna 2000.

Suomeen palattuaan Niina lähti kyselemään teatterialan töitä kotikaupungistaan ja pian hän sai ensimmäisen työpaikkansa Turun Uudesta Teatterista, nykyisestä Linnateatterista. Ala imaisi lavastajan sisäänsä. 

- Sami soitti, että nyt olisi keikka, tuletko töihin ja sillä tiellä ollaan. Reilut kolme vuotta olin Turun Uudessa Teatterissa ja siitä sitten suuntasin muihin teattereihin. Olen ollut lavasterakentajana ja valmistanut tarpeistoa. Viimeiset vuodet olen keskittynyt pääasiassa lavastussuunnitteluun ja pintakäsittelyihin. Olen tehnyt kaikenlaisia esityksiä kiertueteatterista lastennäytelmiin ja musikaaleihin. Tuleva kesä on kymmenes vuosi Samppalinnan kesäteatterissa ja nyt teen kuudetta vuotta Linnateatterin kiertävää lastennäytelmää. 

Rovaniemen Teatteri on Niinalle uusi tuttavuus. Sinne on rakentumassa leikkisä ja humoristinen suuren näyttämön seikkailu ensi-iltaansa huhtikuuksi. 

- Olen tosi iloinen, että olen saanut tulla tänne käymään. Saan tutustua uuteen taloon ja uusiin ihmisiin. Koko prosessi on erilainen ja pääsen miettimään täällä erilaisia asioita kuin tutuilla näyttämöillä. Patesta tulee menevä ja hauska. Lavastuksessa ja projisoinneissa käytetään hyväksi Pate-kirjan kuvitusta. Haluan hyödyntää kirjan kautta luotua vahvaa mielikuvaa Paten maailmasta ja lisätä siihen omaa.

Kun kyseessä on seikkailunäytelmä, tapahtumapaikkoja riittää. Lavastaja ei kuitenkaan halua paljastaa niistä kaikkia vaan heittäytyy salamyhkäiseksi.

- Näytelmässä on kaksi maailmaa: reaalimaailma ja Paten mielikuvitusmaailma. Siinä ollaan Suomessa ja lentokoneessa, matkustetaan Japanin aarresaarelle, käydään vanhassa temppelissä ja taistellaan merirosvojen kanssa. Esityksessä tapahtuu paljon sellaista, jota en halua vielä paljastaa.

Illuusiot viehättävät lavastajaa ja joutuvat tarkkailun kohteeksi, kun hän käy katsomassa muiden tekemiä esityksiä. Viimeisimmistä teatterikokemuksista Harry Potter ja Kirottu lapsi onnistui hurmaamaan ja hämäämään illuusioiden ammattilaisen. 

- Minulla on tapana jäädä koukkuun teknisiin asioihin ja joskus tarina menee ohi. Pitäisi katsoa näytelmä kahteen kertaan, että toisella kerralla pystyisi keskittymään tapahtumiin. Lontoon Harry Potterista jäi mieleen monta juttua, joista en ehtinyt huomaamaan, miten ne on tehty. Esimerkiksi taikasauva lensi näyttelijän kädestä näyttämön poikki toiselle näyttelijälle ja puhelinkopissa luuri imaisi velhon kadoksiin. 

Mitä jos sinäkin ottaisit harha-askeleen arjesta ja lähtisit kurkistamaan, millaisen seikkailun Niina Suvitie on Pate aarresaarella -näytelmän työryhmän kanssa kehittänyt? Alkuun pääset klikkaamalla esityksen verkkosivulle ja tutustumalla Paten hauskaan tarinaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 3/4)

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 2/4)

Elämä on esiintymistä