Pariisin varpunen on kotiutunut Rovaniemelle

Näyttelijä Kirsi Kärnä on saanut astua Pariisin varpusen kenkiin jo useamman esityksen ajan, kun Piaf on ollut Rovaniemen Teatterin ohjelmistossa huhtikuun alusta. Kirsi näyttelee esityksen pääroolia, Edith Piafia. Harjoitusprosessi alkoi talvella 2016 ja sisälsi tutustumista hahmon taustaan, esityksen valmistamista näyttämöllä ja musiikkiharjoituksia. 

- Prosessi oli isotöinen, koska materiaalia oli niin paljon. Mutta se oli sujuva ja sitä kevensi pieni työryhmä. Kaikilla oli lehmän hermot, jotka auttoivat sietämään keskeneräisyyttä ja etsimään parhaat mahdolliset vaihtoehdot. Minulla oli täysi luotto ohjaaja Eljakseen, kapellimestari Minnaan ja näyttelijäkollega Lukeen. Kaikki muutkin työryhmästä, eli ääni- ja valosuunnittelija Miksa, näyttämömies Sami, valo-äänimies Atte ja peruukkimestari Kaisa tahtoivat viedä esitystä samaan suuntaan. Tiesin, että tästä tulee jotain tosi arvokasta.

Piafin esiintyjät ovat työstäneet roolejaan kokeilemalla monenlaisia sävyjä hahmojen olemukseen ja he hyödyntävät näytöksessä paljon ideoita käsikirjoituksen ulkopuolelta. Esimerkkinä on Yves Montandin hahmo, joka on saanut vaikutteita tosielämästä. 

- Yves Montandin perhe oli italialainen. Heillä oli unelma päästä Amerikkaan mutta heiltä loppuivat rahat Ranskassa. Yves tavallaan toteutti perheensä haavetta käyttäytymällä cowboyn elkein, ennen kuin hän sai Piaf-käsittelyn ja nousi maailmanmaineeseen. Se näkyy esityksessä. Yves on kuitenkin vain yksi esimerkki, koska olemme ottaneet muihinkin hahmoihin piirteitä aidosta henkilöstä.

Kun ensi-ilta koitti, jännitys kupli esiintyjien mielessä. Näytös sai yleisön puolellensa ja hienon päätöksen katsojien noustessa kiittämään seisaaltaan.

- Meitä kaikkia jännitti, mutta se oli ihanaa jännitystä. Odotimme kuin ravihevoset, että kohta pääsee juoksemaan. Esityksessä tuntui lämmin, hyväksyvä energia. Kun hymyilin, sain sata hymyä takaisin. Tuntui, että voisin kävellä energian päällä ilmassa. Sellaista ei voi harjoitella vaan se on bonus, joka viimeistelee esityksen. Yleisön kiitokset kertoivat sen, että nyt tapahtui jotain erityistä.

Piafissa katsoja pääsee keskelle tapahtumia ja tavallista lähemmäs esiintyjiä. Näytelmän aikana on mahdollista nauttia täysimittainen ranskalainen ilta juustoineen, tuulihattuineen ja viineineen.

- Yleisö tekee esityksen. Piafissa se tuntuu vahvasti, koska esitys on ravintolateatteria ja syntyy yleisön kanssa.

Piaf on koettavissa kellariteatterissa huhti- ja toukokuussa sekä lokakuusta joulukuuhun. Sen pääroolin esittäjä, Kirsi Kärnä nähdään syyskaudella myös Nätti-Jussin seikkailuissa. Pohjoiskarjalainen näyttelijä on viime vuosina ehtinyt työskennellä useammassa teatterissa ja iloitsee nyt siitä, että on saanut koko perheen kengät saman naulakon alle.

- Olen neljän vuoden aikana asunut Kuopiossa, Raumalla, Polvijärvellä ja Joensuussa. Olen nyt kotona, enkä koe enää vierauden tunnetta. Meillä on vihdoin yksi osoite ja paikkakunta, jossa asuu koko perhe.

*****
Ravintolateatteriesitys Piaf nähdään Lappia-talon kellariteatteri Saivossa huhti- ja toukokuussa sekä lokakuusta joulukuulle. Kurkkaa tarkemmat esitysajat tästä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 3/4)

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 2/4)

Tarpeistonvalmistaja ei hätkähdä vähästä