Farssi tuo kulisseihin kauhua ja katsojalle iloa

Tommi Auvinen ohjaa Ei makseta! -farssia Rovaniemelle.
Kun Tommi Auviselta kysyy, montako Dario Fon käsikirjoitusta hän on ohjannut, hänellä ei ole harmainta aavistusta. Talvella 2017 Tommi on ohjaamassa Rovaniemen Teatteriin Fon komediaa Ei makseta! (Non Si Paga! Non Si Paga!), joka on hänelle tuttu näytelmä monella tapaa. Hän on ohjannut farssin Tampereella kahdesti ja on myös kutsuttu paikkaamaan roolia näytelmän esitykseen. Hommaan kuului neljä roolia – poliisin, kersantin, isän ja hautausurakoitsijan.

-  Olin aamulla menossa Työväen teatterin harjoituksiin, kun sain kutsun paikkaamaan rooleja Tampereen teatteriin. Olin kolmeen saakka Työväen teatterilla harjoituksissa ja sitten vasta pääsin valmistautumaan esitykseen. Päätin, että opettelen tekstiä kohtausten välissä. En tullut ajatelleeksi, ettei siinä ehdi, koska pitää vaihtaa roolivaatteita. Se oli kauhun paikka. Yritin tulla eri rooleissa eri tavalla lavalle mutta tekeminen kääntyi aina samaksi hahmoksi. Siinä oli hyvää se, että minulle kristallisoitui Fon ajatus. Hän on kirjoittanut esityksen sillä mielin, että yksi ja sama henkilö näyttelee kaikki roolit. Siinä vastanäyttelijäkin sanoo, että ”Oletko huomannu, että sun isäs on ihan samannäköinen”.

Ohjaaja on saanut kosketuksen Dario Fon työtapaan jo lapsena. Hänen isänsä on Fo-spesialisti ja otti poikansa mukaan katsomaan Fon esitystä Tukholmaan, kun Tommi oli 7-vuotias. Reissu oli Tommille ensimmäinen ulkomaanmatka ja jäi ikimuistoiseksi. Ennen kuin näytelmä alkoi, Fo tuli verhoista kertomaan esityksen tapahtumat italiaksi. Vaikkei 7-vuotias ymmärtänyt kieltä, hän nauroi katketakseen.

- Stand up -komiikasta ei puhuttu vielä 60-luvulla, mutta Fo osasi lajin. Vaikken ymmärtänyt italiaa, Fo oli hulvaton. Esityksen jälkeen menimme näyttämön taakse. Fo kaappasi minut syliinsä ja lähti viemään jonnekin. Pelotti kovasti, kun en ymmärtänyt kieltä ja tiennyt, mitä tapahtuu. Kuulin myöhemmin, että Folla on samanikäinen lapsi. Hän oli pitkällä kiertueella, tietysti ikävöi kotiinsa ja näki minussa omaa poikaansa. 

Teatterilegenda Fon tapoihin kuului jutella yleisön kanssa ja lämmittää tunnelma ennen näytöksen alkua. Sen ovat saaneet kokea myös Tampereen teatterikesän katsojat, erityisesti yksi mattimyöhäinen.

- Fo oli teatterikesässä esittämässä Mysteerio Buffoja. Hän alkaa jokaisen esityksen juttelulla yleisön kanssa. Fo tuli silloinkin juttelemaan ja tulkki oli mukana kääntämässä. Sali oli umpitäynnä, siellä oli varmaan monta sataa ylimääräistä katsojaa mutta keskellä permantoa oli yksi tyhjä tuoli. Fo kovasti ihmetteli sitä ja oli huolissaan, ettei katsojalle vain olisi sattunut mitään. Sitten se onneton raukka tuli myöhässä ja sai aika paljon huomiota.

Dario Fo on kirjoittanut kymmeniä näytelmätekstejä ja on palkittu kirjallisuuden Nobelilla. Auvinen on ohjannut Fon näytelmistä useita ja on italialaistaiturin tyyliin aina rikkonut rajan näyttämön ja katsomon välillä. Ei makseta! -komedia on yksi Fon suosituimmista teksteistä. Tommin ohjauksessa siitä on tullut joka kerta erilainen.

- Ei makseta! ei ole niin aikaan sidottu, kuin muut Fon isoista näytelmistä. Esityksestä tulee hauska, suorastaan hysteerisen hauska. Väitän, että kukaan ei tule pettymään. Katson aina ensin, mihin näyttelijät lähtevät esitystä viemään. Heidän pitää löytää se. Ohjaajan tehtävä on auttaa löytämään ajatus ja kirkastaa sitä. Meitä helpottaa, kun Fon jäljiltä komedian keinot ovat valtavia. Auttaa, että esitys on kansanteatteria ja pohjaa toriteattereihin. Me pyrimme siihen, että kaksi tuntia 15 minuuttia pidettäisiin yleisön kanssa hauskaa.

Rovaniemen Teatteri tarjoaa farssia kansalle maaliskuusta toukokuuhun. Jos mielesi tekee päästä tosissaan nauramaan, tarkista esitysajat klikkaamalla Ei makseta! -näytelmän verkkosivulle tästä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 3/4)

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 2/4)

Elämä on esiintymistä