Mahdollisuus laajentaa maailmankuvaa, kertoo Tuija Kauppinen

Hyvinvointiyrittäjä Tuija Kauppisen kalenteria voi kutsua monipuoliseksi. Nainen on yrittäjä, toimittaja ja ravintovalmentaja, joka pitää vastaanottoa, tekee markkinointiviestintää, antaa luentoja sekä kirjoittaa kolumneja ja blogeja. Aktiivisesta arjestaan huolimatta hän löytää aikaa teatterille. ”Käyn katsomassa kaikki näytelmät, joita on tarjolla. Mies sanookin minua teatteritantaksi”, Tuija nauraa. Mieleen tulee kysyä, mikä saa liikkuvan ihmisen pysähtymään teatterissa. ”Minusta teatteri pysyy vahvana, kun siellä käydään. Haluan laajentaa omaa maailmankuvaani.”, Tuija kuvaa harrastustaan. 

Kiinnostus teatteriin hänellä heräsi jo kouluaikoina. ”Ensimmäiset näytelmät muistan Joensuusta ala-asteelta. Jo silloin teatteri oli kivaa. Opiskeluaikana Savonlinnassa kävin myös katsomassa kaikki esitykset.” Sen lisäksi, että Tuija on vakiokävijä Rovaniemen Teatterissa, hän seuraa esityksiä myös muualla Suomessa. ”Käyn mielelläni Helsingissä, Oulussa ja Kemissä, jos vain aikataulut sattuvat täsmäämään. Ja kesäteatterin katson joka vuosi.” 

Seuranaan Tuijalla on useimmiten hän itse, mies tai äiti. ”Käyn aika paljon yksin, koska nykyään on vaikea löytää kaikille sopivaa aikaa. Teatterilla kuitenkin törmään melkein aina tuttuihin, joiden kanssa pääsee juttelemaan väliajalla.” Tuija lähtee mieluummin kulttuuritapahtumiin kuin muihin rientoihin, koska ne ovat mielekäs tapa viettää aikaa yhdessä. Seura valikoituu esityksenkin perusteella. ”Olen yrittänyt avartaa äitini makua ja hän lähteekin avoimin mielin. Miestä taas kiinnostavat erilaiset, perinteistä poikkeavat, kokeellisetkin näytelmät. Esityksen jälkeen vertailemme tuntemuksia.”

Tottunut katsoja ei ole saanut kyllikseen vaan löytää aina kokemuksia. Ensisijaisesti Tuija lähtee laventamaan maailmankuvaansa ja nauttimaan. ”Parhaimmillaan teatteri on elämyksiä, joilla pääsee pois arjesta. Siellä tulee osaksi näyttämölle rakentuvaa maailmaa. Se vapauttaa ajatuksia samalla tavalla kuin liikunta.”, Tuija kertoo. Hän hyödyntää teatterin erikoisaloja, esiintymistaitoa ja tarinankerrontaa myös ammatillisesti. Kirjoittaja-luennoijalle on kiinnostavaa nähdä, miten tiettyä teemaa, esimerkiksi ilmastonmuutosta voi käsitellä teatterin keinoin. ”Luennoin paljon ja saan palautetta siitä, että puhun kansantajuisesti ja hauskasti. Teatterista saan draaman kaarta työkalupakkiini.” Teatterinystävä on myös oppinut tuntemaan kulttuurin ammattilaisia, joihin on matala kynnys ottaa yhteyttä. ”On kiva mennä juttelemaan näyttelijöille heidän työstään ja siitä, miten näytelmä kasataan.”

Tuija Kauppinen haluaa lähettää kiitoksia Rovaniemen Teatterin asiakaspalvelulle, jossa kaikki hoituu. ”He ansaitsisivat mitalin, jos eivät ole sellaista jo saaneet”, hän kiittää. Muista palveluista ovat jääneet mieleen teatterin jalkautuminen tapahtumiin ja evakkotilojen kompaktit tilat sekä Eturivi-klubi, jossa keskusteltiin esiintymisestä ja esiintymisjännityksestä. ”Teatteri on tehnyt itsestään helposti lähestyttävän. Väistötiloissa on päässyt tosi iholle ja nähnyt näyttelijästä jokaisen ilmeen ja hikipisaran.”

Kiitosta Tuijalta saavat myös lastennäytökset sekä yhteistuotannot, jotka hyödyntävät lähes koko kaupungin osaamista. ”On hienoa päästä lasten maailmaan. Esitykset tehdään hyvin on, ne ovat pääsääntöisesti hauskoja ja antavat opetuksellisesti paljon”, hän miettii. Parhaiten Tuija muistaa näyttävän Viidakkokirjan, Kemijoen historiaa avanneen Mustan joen sykkeen sekä omaa elämää sivunneen Mielensäpahoittajan. Lisäksi Grönholmin metodista hän on päässyt vertailemaan erilaisia versiota nähtyään sen suomeksi ja ruotsiksi. Teatterin katsojaksi hänen suosikkilistansa on eittämättä monipuolinen ja kuvastaa ennakkoluulottomuutta. ”Menen sinne ja katson mitä tulee, tykkään tai en. Aina saan itselleni jotain.”, Tuija vakuuttaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 3/4)

Tutustu Joulutarinan näyttelijälupauksiin (osa 2/4)

Elämä on esiintymistä